10 Vragen om te Stellen tijdens een Sollicitatiegesprek: Tips voor een Succesvolle Sollicitant

Vragen stellen bij sollicitatie met Martine

Laatst geüpdate op 1 augustus 2024 door Martine Hoevenberg

Wanneer jij een sollicitatiegesprek voorbereidt oefen je hoogstwaarschijnlijk veelgestelde sollicitatievragen. Vragen die jij verwacht te krijgen van je potentiële werkgever. Maar sta je ook wel eens stil bij de vragen die jij aan de werkgever stelt? Dit is namelijk ook super belangrijk! Door het stellen van de juiste vragen kan je je interesse tonen, laten zien dat je je goed hebt ingelezen, en zelf een beter idee krijgen van zowel de functie als het bedrijf en de cultuur. In deze blog laat ik je 10 voorbeelden zien van vragen die succesvolle sollicitanten stellen. Daarbij vertel ik je ook wat de reden is dat je deze vraag zou moeten stellen, en welke informatie je uit het antwoord kan halen.

Welke vragen je kan stellen bij je sollicitatie

  1. Hoe ziet het team eruit?

Wanneer je ergens gaat werken wil je natuurlijk weten hoe je toekomstige team eruit ziet. Hoeveel personen zitten er in het team, en met wie ga je direct samenwerken? Ook leer je door deze vraag te stellen meer over de teamstructuur, de rollen binnen het team, en de teamdynamiek. Zijn er veel mensen om werk op te vangen wanneer iemand uitvalt? En heeft iedereen een hele brede of juist een specialistische rol?

  1. Met welke afdelingen of teams zal ik het meest gaan samenwerken?

Deze vraag geef je inzicht in de organisatiestructuur en de teams met wie je (in)direct gaat samenwerken. Ook leer je zo meer over de hiërarchie van de organisatie en je toekomstige stakeholders. Stel je maar eens voor: de rol waarvoor je solliciteert is een strategische marketingfunctie, maar de teams waarmee je samenwerkt zijn voornamelijk van support. Wellicht is dit een indicatie dat de kern van de marketingfunctie toch meer uitvoerend is dan je dacht.

  1. Hoe ziet de aansturing vanuit management eruit?

Ik hoef jou vast niet te vertellen dat een slechte of vervelende manager een no-go is. Je kan dit echter niet altijd toetsen in een sollicitatiegesprek (lees: je spreekt je toekomstige manager niet altijd). Juist dan is het slim om te vragen naar de aansturing vanuit management. Is het management inhoudelijk betrokken, of sturen ze alleen aan vanaf de zijlijn? Zijn er veel managementlagen? Heeft jouw manager veel beslissingsbevoegdheid of niet?

  1. Welke mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling zijn er?

Voor de meeste mensen is opleiding en ontwikkeling een heel belangrijk punt. Door te vragen naar de mogelijkheden kan je inzicht krijgen in een opleidingsbudget, en in hoe je dit opleidingsbudget kan besteden. Worden er veel interne trainingen gegeven? Heb je een bepaald aantal trainingsdagen? En wanneer je trainingen volgt, is er dan een studieovereenkomst waar je aan vast zit?

  1. Welke doorgroeimogelijkheden of carrière paden zijn er voor deze functie?

Wanneer je later door wil groeien naar een specifieke rol dan wil je natuurlijk weten of dit kan. Sommige functies hebben vanuit de werkgever een gewenst doorstroom pad (je gaat van functie A naar functie B) terwijl andere organisaties hier niks voor ingeregeld hebben. Vraag dus uit wat de doorgroeimogelijkheden of carrière paden zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Is er een ontwikkelprogramma voor jouw functie, of gaat dit allemaal op eigen initiatief?

  1. Hoe wordt het succes van de functie en het team gemeten?

Jij en je team worden ergens op beoordeeld, maar waarop? Door uit te vragen hoe het succes van de functie en het team wordt gemeten kom je erachter welke KPI’s (key performance indicators) of doelstellingen van belang zijn, maar vooral ook hoe het beoordelingsproces eruit ziet. Daarnaast kan ik je met zekerheid vertellen dat niet iedere werkgever het antwoord op deze vraag heeft. Door naar meetbaar succes te vragen laat je zien dat je data-gedreven en kritisch bent.

  1. Wat is de belangrijkste doelstelling van het team dit jaar?

Met je team werk je toe naar een specifiek doel. Door hiernaar te vragen kan je nagaan of dit in lijn ligt met jouw visie, maar ook of het team daadwerkelijk een duidelijk doel heeft. Werkt de organisatie bijvoorbeeld met jaarlijkse doelstellingen op individueel-, team- en organisatieniveau? En zijn dit doelstellingen op gebied van financiën, of richt je meer op klanttevredenheid? Dan kan je vervolgens ook verwachten dat beslissingen vanuit management gemaakt worden in lijn met deze doelen.

  1. Hoe wordt feedback gegeven en ontvangen binnen de organisatie?

Je hebt feedback nodig om zelf te groeien, maar je wil ook feedback kunnen geven aan collega’s. Een positieve feedback cultuur is daarom super belangrijk voor je eigen groei. Vraag tijdens je sollicitatiegesprek of er een systeem is voor het geven en ontvangen van feedback. En misschien nog wel belangrijker: staan collega’s ook daadwerkelijk open voor het geven en ontvangen van feedback? Zit dit in de cultuur van de organisatie?

  1. Hoe ziet een reguliere werkdag eruit voor iemand met deze functie?

Een reguliere werkdag geeft je inzicht in de belangrijkste werkzaamheden, meetings, samenwerkingen en in de dagindeling van je toekomstige functie. Vraagt een functie om veel meetings, heb je veel focustijd, of ben je veel bezig op de vloer? Verder kan je door deze vraag te stellen ook checken of de dagindeling overeen komt met hoe de functie omschreven wordt.

  1. Welke uitdagingen heeft het team op dit moment mee te maken?

De laatste belangrijke vraag die je kan stellen gaat over de huidige uitdagingen van het team. Je stelt deze vraag om te weten te komen wat er speelt binnen het team en de organisatie. Je kan een alarmerend antwoord krijgen zoals personeelstekort, een rooster rondkrijgen, of support krijgen van het management. Mocht er een alarmerend antwoord gegeven worden, vraag dan altijd door! Bijvoorbeeld door te vragen hoe het team of het management omgaat met deze uitdagingen.

Nu heb je wat voorbeelden gezien van vragen die succesvolle sollicitanten vaak stellen bij een sollicitatiegesprek. De beurt is nu aan jou: welke vragen zijn voor jou en de functie waar je op solliciteert het meest relevant? Natuurlijk is er geen ruimte om alle 10 de vragen te stellen tijdens hetzelfde sollicitatiegesprek. Luister daarom goed welke vragen tijdens het gesprek vanzelf al beantwoord worden, en schrijf voorafgaand aan het gesprek op welke vragen jij in ieder geval beantwoord wil hebben voordat het gesprek afgelopen is.

Naast het voorbereiden van je eigen vragen wil je natuurlijk meer voorbereiden voor je sollicitatiegesprek. Denk aan veelgestelde vragen die de interviewers aan jou kunnen stellen, je eisen en wensen op een rijtje zetten, en jezelf inlezen in de functie en het bedrijf. Wil jij nou zo goed mogelijk voorbereid zijn op dit hele sollicitatieproces? Neem dan zeker een kijkje bij De Sollicitatieformule, hierin leer ik je precies hoe jij je optimaal voorbereidt voor de gehele sollicitatieprocedure.

Volgen

Meer Blogs

Wil jij je concurrentie een stap voor zijn?