8 tekenen dat je een andere baan moet zoeken

tekenen dat je een andere baan moet zoeken

Laatst geüpdate op 1 augustus 2024 door Martine Hoevenberg

8 tekenen dat je een andere baan moet zoeken

Grote kans dat jij vijf van de zeven dagen per week op je werk doorbrengt. Een gi-gan-tisch deel van je week dus. Het is dan ook niet vreemd dat je je op een gegeven moment afvraagt of je nog wel op je plek zit. Wordt het niet eens tijd om van baan te veranderen? Deze gedachte komt ongetwijfeld wel eens bij je op. Of je nu al lange tijd in dezelfde rol zit of dat je andere prioriteiten in je leven hebt gekregen: er zijn genoeg signalen die je erop wijzen dat het tijd is voor verandering. In deze blog geef ik je acht signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is dat jij een switch gaat maken. Herken jij deze tekenen dat je een andere baan moet zoeken?

Ken jij het gevoel dat je zonder voldoening je werkweek doorkomt? Dat je vastzit, dat je geen stappen meer kunt maken? Dan mis je misschien uitdaging. Op de automatische piloot gaat er week na week voorbij zonder dat je iets nieuws leert of uit je comfortzone stapt. Zonder uitdaging kun je je gaan vervelen en gefrustreerd raken. Je moet tenslotte wel gestimuleerd worden om jezelf te blijven ontwikkelen. Merk je dat je geen uitdaging meer vindt in je werk? Dan is het tijd om een functie te zoeken waar die uitdaging wel weer terugkomt.

Wat nu als je op je werk tegen een plafond aanloopt? We willen onszelf blijven verbeteren. Je wilt doorgroeien, bijvoorbeeld naar een managementfunctie, maar de mogelijkheid is er niet. Hoe hard je ook je best doet, zonder groeiruimte raak je gedemotiveerd. Zeker als je ambitieus bent en carrière wilt maken, is een gebrek aan doorgroeimogelijkheden funest. Als je huidige werkgever geen doorgroeimogelijkheden biedt, is het slim om te kijken naar een baan waar je wél kunt doorgroeien.

Neemt je werk al je tijd en energie in beslag? Maak je steeds overuren, werk je in het weekend, of heb je minder zin in sociale activiteiten? Als je werk je privéleven zo beïnvloedt dat je eronder lijdt, heb je een verstoorde werk-privébalans. Een disbalans in werk en privé kan vele oorzaken hebben, zoals een baan die niet meer bij je gewenste leefstijl past, of te veel verantwoordelijkheid zonder de juiste vaardigheden. Als jouw werk-privésituatie niet meer in balans is, kan het tijd zijn om na te denken over een baan die hier beter bij aansluit.

Iedereen wil waardering krijgen voor de werkzaamheden die je verricht, voor de taken die je afrondt en voor het stapje extra dat je zet. Wanneer je geen waardering krijgt voor je inzet, kan dit tot frustratie leiden. Je voelt je niet opgemerkt of gezien, ondanks alle moeite die je doet. Als je constant ondergewaardeerd wordt, kan het tijd zijn om iets anders te gaan doen. Denk aan een functie in een ander deel van de organisatie, of aan de slag gaan bij een werkgever die jouw waarde wél erkent. Waardering krijgen die je verdient, doet wonderen voor je werkgeluk.

Je werkomgeving is ontzettend belangrijk voor het plezier dat je ervaart op je werk. En dan bedoel ik niet alleen je fysieke werkplek. Juist de sfeer op je werk, je leidinggevenden en de relaties met je collega’s zijn cruciaal voor je werkgeluk. Heb je een werkomgeving waarin collega’s constant over elkaar roddelen of een manager die onredelijk is? Dan is het belangrijk dat je stappen onderneemt. Goede samenwerking en je prettig voelen op werk is essentieel. Als je dit niet kunt vinden in je huidige functie, is het tijd om andere keuzes te maken.

Is jouw leven nog hetzelfde als tien, vijf of drie jaar geleden? Ongetwijfeld niet. Wanneer je leven verandert, krijg je ook andere ambities en prioriteiten. De baan waarin je ooit begon, kan bij aanvang perfect zijn geweest, maar een paar jaar later kan dit zomaar een mismatch zijn. Denk aan een drukke baan met onregelmatige diensten. Dit kan ooit een geweldige uitdaging zijn geweest, maar wanneer je kinderen krijgt, worden je prioriteiten anders. Het is belangrijk dat je werk met je meebeweegt. Durf actie te ondernemen als je baan niet meer aansluit bij je huidige prioriteiten en ambities.

Zou jij je werk nog blijven doen als je er geen geld mee zou verdienen? Voor de meeste mensen is het antwoord nee. We hebben allemaal geld nodig om onze levensstijl te onderhouden. Financiële redenen zijn dan ook een van de belangrijkste redenen voor het wisselen van functie. Misschien krijg je te weinig betaald in je huidige baan, kun je ergens anders meer verdienen, of verandert er iets in je levensstijl waardoor je een ander inkomen nodig hebt. Hoewel ik je nooit zou adviseren om puur om financiële redenen van baan te veranderen, kan het wel een belangrijke factor zijn om om je heen te kijken.

En dan als laatste misschien wel de allerbelangrijkste reden om van baan te veranderen: het missen van werkplezier. De meeste mensen brengen veertig uur per week door op hun werk, dus dan kun je maar beter een baan hebben waar je plezier uithaalt. Zie jij iedere zondag op tegen de werkweek die weer gaat starten? Vraag je je op woensdag al af of het weekend bijna begint? Wanneer je in deze sleur zit, is dit een duidelijk signaal dat het tijd is voor verandering. Het missen van werkplezier kan allerlei oorzaken hebben, dus ga zeker in gesprek met een loopbaan- of sollicitatiecoach die je kan helpen met antwoorden en alternatieven vinden.

Het maken van de keuze om daadwerkelijk van baan te veranderen, doe je natuurlijk niet zomaar. Herken jij deze tekenen dat je een andere baan moet zoeken? En voelt het voor jou als de tijd om een stap te maken? Wil je niet alleen gaan solliciteren, maar er ook voor zorgen dat je je kansen op succes aanzienlijk vergroot? Dan biedt De Sollicitatieformule jou de voorbereiding en tactieken die jij nodig hebt om jouw sollicitatieproces tot een succes te brengen. In deze online videocursus leer je van A tot Z hoe jij slim en effectief het sollicitatieproces kunt doorlopen. Van het maken van een ijzersterk cv en LinkedIn-profiel tot het voorbereiden van je sollicitatiegesprek en arbeidsvoorwaardengesprek. Lees hier hoe De Sollicitatieformule jou kan helpen je sollicitatie skills te verbeteren.

Volgen

Meer Blogs

Wil jij je concurrentie een stap voor zijn?