Succesvol solliciteren: zo sleep je gegarandeerd je droombaan binnen

Succesvol solliciteren

Laatst geüpdate op 1 augustus 2024 door Martine Hoevenberg

Droom jij van een baan bij een gave werkgever, met goede arbeidsvoorwaarden, én waarin je jezelf optimaal kan ontwikkelen? Say no more. In deze blog vertel ik je precies hoe jij succesvol kan solliciteren naar je droombaan.

De eerste cruciale stap wanneer je wil beginnen met solliciteren: een carrière audit. Een carrière audit houdt in dat je echt kritisch kijkt naar je loopbaan. Waar sta je nu en waar wil je heen? Zonder duidelijke visie is het lastig om de juiste baan te kiezen. Zorg dus dat je (in ieder geval) op papier zet:

  • Wat voor persoonlijkheid heb je, en in wat voor werkomgeving komt die persoonlijkheid goed tot zijn recht?
  • Wat zijn je talenten? Waar ben je goed in, of waar wil je goed in worden?
  • Wat zijn je carrière doelen? Waar wil jij over een paar jaar staan?

Ook maak je voor jezelf een lijstje met prioriteiten. Wat zoek je in je baan? Misschien wil je graag thuis werken, of juist graag bij de klant. Maak een overzicht voor jezelf van de dingen die je écht belangrijk vindt.

Jouw CV, motivatiebrief en LinkedIn profiel: allemaal plekken waar jij jezelf als merk sterk neer kan zetten. Want dat is tenslotte wat je doet, jezelf branden zodat je een onuitwisbare eerste indruk achterlaat. Maak een professioneel CV in Canva waarin in één oogopslag duidelijk wordt wie je bent, wat je gedaan hebt en wat je zoekt. Schrijf een motivatiebrief waarin je beargumenteert wat je zoekt en wat je komt brengen. Een professioneel CV en motivatiebrief zorgt ervoor dat je opvalt en ook niet meer vergeten wordt.

Maar vergeet ook zeker niet LinkedIn te gebruiken. LinkedIn is een super krachtig platform in je banenzoektocht. Leer hoe je LinkedIn inzet om een baan te vinden en gebruik je netwerk. En realiseer je ook dat recruiters soms voor het gemak je LinkedIn profiel gebruiken om te overleggen in plaats van je CV. Belangrijk dus dat je LinkedIn profiel compleet is.

Yes, je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek! Nu krijg je de kans om in een gesprek jezelf te verkopen en een onuitwisbare indruk te maken. Dit biedt veel kansen, mits je je goed voorbereid. Zo bereid je een sollicitatiegesprek goed voor:

  • Lees je in in het bedrijf, de waarden en de cultuur.
  • Bereid veelgestelde vragen voor. Je hoeft niks letterlijk in te studeren, maar alvast nagedacht hebben over mogelijke antwoorden kan geen kwaad.
  • Bedenk ook welke vragen jij zelf hebt. Dit kan gaan over de rol, het bedrijf, werkomstandigheden: you name it.
  • Weet wat je op je CV hebt staan. Zorg dat je bekend bent met de STAR-methodiek en oefen hier van tevoren mee.
  • Plan je reis en je outfit op tijd. Geen stress of gehaast voor jou.

En onthoud: een sollicitatiegesprek is een wederzijdse zoektocht naar een match. Dus verkoop niet enkel jezelf, maar ben ook kritisch op de partij aan de andere kant van de tafel. Ben transparant over wat je zoekt en probeer zelfverzekerd over te komen.

In een sollicitatieprocedure kan ook een case of assessment zitten. En ik kan je uit ervaring vertellen: een slechte voorbereiding staat gelijk aan een slecht resultaat. Oefenen en de juiste trucjes kennen is echt cruciaal als je een case of assessment gaat maken, dus bereid je hier goed op voor. Zoek uit wat voor type assessment het is, en verdiep je in de organisatiecultuur als je een case gaat maken.

Iets anders wat vaak vergeten wordt (maar wat jij zeker moet doen) in de sollicitatieprocedure is opvolging. Heb je een leuk gesprek gehad? Stuur een mail na waarin je aangeeft dat je enthousiast bent. Heb je tijdens de procedure vragen? Geef je gesprekspartner een belletje. Zo blijf je on-top-of-mind.

We zijn er bijna: je weet dat je een aanbod krijgt, maar nu moet je contract nog opgesteld worden. En om dit contract op te stellen krijg je nog een arbeidsvoorwaardengesprek: een gesprek tussen jou en de werkgever waarin wordt bepaald wat voor arbeidsvoorwaarden je krijgt. Super belangrijk dus, want hier leg je de basis waarop je de komende jaar voortbouwt. Bereidt dit gesprek voor door de marktwaarde te kennen, je prioriteiten en doelen op een rijtje te hebben, en door je waarde te kunnen onderbouwen.

Lees hier meer over het voorbereiden van je arbeidsvoorwaardengesprek

Met deze voorbereiding en tips weet ik zeker dat jij succesvol gaat solliciteren. En denk je nu: klinkt goed, maar moet ik dat allemaal zelf doen? Het antwoord is nee, zeker niet. Met Solliciteren kan je leren help ik je van A tot Z succesvol solliciteren naar jouw droombaan. Dit doe ik met laagdrempelige (en laaggeprijsde!) online trainingen die qua inhoud precies zijn wat je nodig hebt. Meer weten? Kijk dan naar het aanbod van Solliciteren kan je leren.

Volgen

Meer Blogs

Wil jij je concurrentie een stap voor zijn?