Laatst geüpdate op 5 augustus 2024 door Martine Hoevenberg
Online sollicitatiegesprekken komen steeds vaker voor. Logisch ook, gezien er natuurlijk vaker vanuit huis gewerkt wordt. Online sollicitatiegesprekken zijn locatie onafhankelijk, flexibeler, en makkelijker in te plannen. Maar ze hebben ook nadelen. Denk aan het hebben van technische uitdagingen of het lastiger maken van een persoonlijke connectie. In deze blog deel ik 7 praktische tips om het maximale uit je online sollicitatiegesprek te halen. Pas deze tips toe en leer hoe je een zelfverzekerde en professionele eerste indruk maakt.
Voorbereiding online sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek kan je grofweg opdelen in 3 delen: de voorbereidingen, het gesprek zelf, en de opvolging. Als je mij al langer kent dan weet je dat ik de voorbereiding cruciaal vind. Een goede voorbereiding wint het gesprek. En laat dat bij online sollicitatiegesprekken nou nóg belangrijker zijn. Bij een online sollicitatiegesprek is het soms lastiger om een connectie te maken en om bepaalde dingen aan te voelen. Zorg dus dat je sterke indruk maakt in het gesprek zodat je mogelijk op een 2e (fysiek) gesprek mag komen. Hoe je die sterke eerste indruk maakt in een online gesprek vertel ik je hieronder.
Online sollicitatiegesprek: 7 praktische tips
- Technische checks
Heb je goed werkend internet, een heldere webcam op je laptop, en doet je microfoon het?
Stel je voor: je zit midden in een geweldig antwoord en plots valt je internet uit. Geloof me, dat wil je niet. Zorg er dus voor dat je internetverbinding, camera en microfoon goed werken. Dit voorkomt technische fouten en laat zien dat je goed voorbereid bent. Geen technische problemen betekent dat je je volledig kunt focussen op het gesprek en een goede indruk kan maken.
- Software checks
Bedrijven gebruiken verschillende type software voor online sollicitatiegesprekken. Denk aan Microsoft Teams, Zoom of Google meet.
Niemand houdt van ongemakkelijke stiltes terwijl je uitzoekt hoe je geluid aan moet. Of wat denk je van de stress wanneer je niet in de meeting room komt? Test dus altijd de software die je gaat gebruiken, zoals Zoom, Microsoft Teams, of Google Meet. Vertrouwd zijn met de software zorgt voor een beter gesprek en minder stress. Oefen zo nodig met iemand zodat je weet dat je software up-to-date is en weet hoe je je scherm moet delen.
- Kies een goede (stille!) plek
Heb je huisgenoten? Kinderen? Of buren die het leuk vinden om ineens te gaan klussen midden op de dag? Kies dan bewust een plek uit waar de kans om gestoord te worden zo klein mogelijk is. Dit helpt je om gefocust te blijven en professioneel over te komen. Kies ook een ruimte waar je internet goed werkt, zet een glas water neer voor jezelf, en leg een schriftje klaar voor aantekeningen.
- Denk aan je achtergrond
Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat een wasrek als achtergrond geen geweldige eerste indruk maakt. Houd je achtergrond standaard netjes en simpel. Een opgeruimde achtergrond vermindert namelijk ruis en afleiding. Wat wel slim is om op je achtergrond te hebben? Iets persoonlijks waar de interviewers een gesprek over kunnen aanknopen. Denk aan een zelfgemaakt schilderij of een foto van een mooie vakantie. Zo heb je meteen een opening voor small talk.
- Bekijk de LinkedIn pagina’s van de interviewers
Ongemakkelijke stiltes? Die wil je natuurlijk voorkomen. Een manier waarop je dit kan doen is door een kijkje te nemen op de LinkedIn-profielen van de interviewers. Dit geeft je namelijk inzicht in hun ervaring, interesses en achtergrond. Je kan daardoor gerichte vragen stellen die voor connectie kunnen zorgen. Denk aan een gezamenlijke hobby. Of misschien heb je wel dezelfde opleiding gevolgd. Naast de mogelijkheid tot het maken van een connectie laat het ook zien dat je geïnteresseerd bent in je gesprekspartners en dat je je huiswerk hebt gedaan.
Hier lees je meer over het inzetten van LinkedIn in je banenzoektocht.
- Kledingkeuze
Ja, ik weet dat je thuis bent. En ja, ik weet ook dat je in principe alleen vanaf borsthoogte in beeld bent. Maar toch adviseer ik je sterk: hou die joggingbroek in de kast. Ook al ben je thuis, kleed je alsof je naar een fysiek sollicitatiegesprek gaat. Wanneer je professionele kleding draagt (van top tot teen dus) laat je zien dat je je sollicitatie serieus neemt. Je komt sneller in de juiste mindset en het geeft zelfvertrouwen.
- Bereid je eigen vragen voor
Een sollicitatiegesprek is een gesprek tussen twee partijen. Twee partijen die beide vragen kunnen stellen en antwoorden geven. Bereid dus een lijstje met vragen voor die jij kan stellen om meer duidelijkheid te krijgen. Dit toont je interesse in de functie en het bedrijf. Maar nog belangrijker: het helpt je te bepalen of de functie en het bedrijf bij jou passen. Daarnaast laten goede vragen zien dat je goed hebt nagedacht over de baan die je wil en de bijdrage die jij wil leveren.
Welke vragen je dan bijvoorbeeld kan stellen? In dit artikel geef ik je 10 vragen die jij kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek.
Wil jij jezelf optimaal voorbereiden voor je sollicitatiegesprek?
Ik zei het al eerder: een sterke voorbereiding van je sollicitatiegesprek is de formule voor succes. Dit geldt niet alleen voor een sollicitatiegesprek, maar voor alle stappen die je zet in een sollicitatieprocedure. En daar help ik je graag een handje bij. In De Sollicitatieformule leer ik je hoe je succesvol en zelfverzekerd al je sollicitatieprocedures tot een goed einde brengt. Van een cv & motivatiebrief waarmee je recruiters omverblaast, tot een uitgebreide uitleg van mogelijke arbeidsvoorwaarden waar je op moet letten. In deze praktische, online sollicitatie training met video’s neem ik je van A tot Z mee in alle stappen die jij moet zetten om je ideale baan binnen te slepen.