Laatst geüpdate op 1 augustus 2024 door Martine Hoevenberg
Op welke platformen vind je jouw ideale vacature
Je bent eruit, jij gaat op zoek naar een baan! Misschien wel naar je eerste ‘grote mensen baan’, of naar een mooie kans voor een carrièreswitch. Misschien zijn je ambities en prioriteiten veranderd, of wil je gewoon even om je heen gaan kijken. Hoe dan ook, jij gaat op banenzoektocht! Een zoektocht die soms overweldigend en uitdagend kan zijn, maar die vooral een leuke uitdaging is! Want dat is het ook, de challenge om een functie te vinden die perfect past bij jouw vaardigheden, interesses en ambities. Maar waar vind je die functie dan? In deze blog vertel ik je precies waar jij die ideale vacature kan vinden. Geen kans gaat meer aan jou voorbij!
Vacatureplatformen
De meest voor de hand liggende plek om vacatures te vinden zijn online vacatureplatformen. Dit zijn websites waar vacatures in allerlei branches en op allerlei niveaus worden verzamelt. Door middel van filtering kan je selecteren wat voor functie jij zoekt. Denk aan aantal uren per week, locatie, ervaringsniveau, of datum geplaatst. Vooral dat laatste is een handige filter die sommige mensen vergeten te gebruiken. Staat er dat de vacature meer dan dertig dagen geleden geplaatst is? Dan kan het vaak geen kwaad om eerst even te checken (bv op de echte website van het bedrijf of een recruiter) of de vacature daadwerkelijk nog open staat.
Een aantal handige vacatureplatformen waar je een kijkje kan nemen:
- Indeed
- YoungCapital
- Nationale Vacaturebank
- Magnet.me
Een ander vacatureplatform wat je ook zeker niet mag vergeten is LinkedIn. Bedrijven kunnen hier (tegen betaling) vacatures plaatsen. Dit heeft als voordeel dat veel bedrijven alleen écht actieve vacatures online hebben staan, ofwel vacatures waar ze nu actief sollicitanten voor zoeken. Verder is het algoritme van LinkedIn heel goed in aanbevelingen doen op basis van jouw zoekgedrag. Kijk dus regelmatig bij de vacaturepagina op LinkedIn onder het kopje ‘aanbevolen voor jou’. Er zou zomaar een winnaar tussen kunnen zitten die jij zelf niet snel gevonden had.
Werken-bij websites/pagina’s van bedrijven
Bedrijven plaatsen vrijwel altijd vacatures op hun eigen website. Het ene bedrijf heeft een kopje met ‘vacatures’, het andere bedrijf heeft een complete ‘werken-bij’ website. Lees de informatie op de website altijd goed door om een beeld te krijgen van openstaande vacatures, maar ook om meer gevoel te krijgen bij de organisatiecultuur. Bedrijven zien graag dat jij als persoon matcht met de bedrijfscultuur en waardes, dus hierop inspelen in je motivatiebrief is altijd een plus. Dit maakt dat de vacaturepagina van een organisatie zelf een hele goede bron van vacatures én aanvullende informatie is. Hou deze pagina’s dus zeker in de gaten als je bedrijven hebt die je specifiek interessant vindt.
Recruiters & je netwerk
Open vacatures worden vaak op vacatureplatformen of werken-bij pagina’s van bedrijven geplaatst. Maar wist je dat niet alle openstaande functies überhaupt ergens online staan? Soms weten recruiters bijvoorbeeld al dat er een vacature online komt te staan, alleen is deze nu nog niet gepubliceerd. Of een bedrijf heeft niet direct een functie open staan, maar jij bent zo’n goede match met de organisatie dat ze graag kijken of ze ruimte voor je hebben. Hoe groter de organisatie hoe officiëler het recruitmentproces vaak is, maar zeker bij kleine- tot middelgrote bedrijven kan je altijd proberen een recruiter rechtstreeks te benaderen. Stuur via LinkedIn of mail jouw CV en goed onderbouwde motivatie. In deze motivatie beschrijf je wie je bent, wat je kan, en wat je zoekt. Vergeet ook zeker niet te onderbouwen waarom je specifiek deze recruiter benadert. Wat spreekt je aan in de organisatie waardoor je (zelfs zonder openstaande vacature) contact zoekt?
Een andere goede optie is natuurlijk open solliciteren. Heb jij een branche of organisatie waar jij écht graag wil werken? Zoek deze bedrijven dan op en stuur een open sollicitatie in. Sommige organisaties hebben daarvoor een specifieke optie (bv een ‘open sollicitatie’ vacature op de werken-bij pagina), maar wanneer dit niet het geval is zijn er ook nog andere opties. Zoek bijvoorbeeld een emailadres van recruitment of HR en mail hier je CV en motivatie naartoe. Of nog beter, kijk (via LinkedIn) of je iemand kent die bij die specifieke organisatie werkt. Een vriend, kennis, oud-collega, familielid, of ieder ander persoon in je netwerk kan je vast vertellen waar je terecht kan. Wie weet kan je zelfs wel door je bekende aangedragen worden! Als iemand een goed woordje voor je kan doen, of in sommige gevallen zelfs je CV rechtstreeks door naar recruitment kan sturen, heb je meteen een streepje voor.
Waar wacht je nog op?
Een nieuwe baan vinden kan uitdagend zijn, maar als jij op bovenstaande manieren zoekt moet er zeker iets te vinden zijn! Maak dus slim gebruik van vacatureplatformen, bedrijfswebsites, recruiters en je netwerk. En nee, niet door lui op de bank te blijven zitten, maar juist door proactief op zoek te gaan naar kansen. Zet jezelf op standje actie en dan vind ook jij binnenkort vacatures voor jouw ideale baan.