Laatst geüpdate op 1 augustus 2024 door Martine Hoevenberg
Goede sollicitatie mail schrijven? Zo doe je dat
Yes, je hebt een leuk bedrijf of vacature gevonden! Nu wordt het tijd om te solliciteren, maar wat nou als er geen directe manier is om je sollicitatie in te sturen? Juist, dan is het de beurt aan de sollicitatiemail. Als Sollicitatiecoach weet ik hoe belangrijk deze mail kan zijn, het is tenslotte de eerste indruk die je maakt. In de sollicitatiemail maak je namelijk kenbaar dat jij je interesse hebt in een functie, maar heb je ook de kans om jezelf kort voor te stellen. In deze blog geef ik je 6 tips voor het schrijven van een sollicitatiemail, én neem ik je mee in een praktisch voorbeeld van hoe een sollicitatiemail eruit kan zien.
Waarom is een goede sollicitatiemail zo belangrijk?
Zoals hierboven aangegeven is de mail waarmee jij solliciteert jouw eerste indruk. En je weet, een eerste indruk maak je maar één keer. Een sollicitatie mail is de kans om jezelf voor te stellen, om je interesse in een functie of het bedrijf te tonen, en om jouw relevante ervaring en vaardigheden uit te lichten. Maar dan het liefst wel kort en bondig ;). Wanneer jij een sterke eerste indruk maakt in je mail is de kans veel groter dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.
6 tips voor het schrijven van een goede sollicitatie mail
Tip 1: Schrijf een sterke onderwerpregel
Degene die jouw sollicitatie ontvangt moet meteen duidelijkheid krijgen over het doel van jouw mail. Wanneer je op een specifieke functie solliciteert zet je dit bijvoorbeeld altijd in de onderwerpregel. Denk aan een onderwerp als ‘Sollicitatie voor de functie van [functienaam] – [jouw naam]. Zo weet de lezer direct wie jij bent en waar jij voor solliciteert.
Tip 2: Stel jezelf kort en bondig voor
Begin je email met je eigen introductie. De lezer kent jou namelijk niet dus je wil de belangrijkste dingen over jezelf vertellen. Gezien je solliciteert is het in ieder geval belangrijk om te beschrijven waar je nu werkt, maar hoe je jezelf wil introduceren is super persoonlijk. Bedenk voor jezelf: wat zijn de 2 of 3 belangrijkste dingen over mij die de lezer zo snel mogelijk moet weten? Probeer deze dingen te verwerken in een van je eerste zinnen.
Tip 3: Onderbouw waarom je enthousiast bent over de functie en het bedrijf
De lezer wil natuurlijk weten waarom jij solliciteert. Enerzijds wil je je enthousiasme laten zien, maar je wil ook laten doorschemeren dat je veel weet over het bedrijf. Beschrijf in je mail dus wat je enthousiast maakte en deel (indien mogelijk) ook een stukje persoonlijkheid of visie.
Tip 4: Licht je relevante ervaring en vaardigheden uit
Benoem in 2-3 regels je meest relevante ervaring en vaardigheden. Lees de vacature waarop je solliciteert goed en zorg dat je ervaring en vaardigheden uitkiest waarvan je zeker weet dat ze relevant zijn voor de rol. Probeer je ervaring te onderbouwen vanuit resultaat, dus wat heb je gerealiseerd in je vorige baan/banen? Het is helemaal mooi als je dit ook nog kan onderbouwen met cijfers.
Tip 5: Voeg je CV (en andere interessante documenten) toe
In het kader van efficiëntie: voeg altijd je CV toe aan je mail. En solliciteer je voor een functie in de creatieve industrie of een ander werkveld waarbij je je werk kan laten zien? Stuur dit dan zeker mee! Denk aan een portfolio, een website of een bestand met code (als je in Data of IT werkt). Zo kan de lezer direct een goede indruk krijgen van de kwaliteiten die jij in huis hebt.
Tip 6: Sluit af met voldoende contactgegevens
Natuurlijk wil je dat het bedrijf contact met je opneemt na het lezen van je mail. Dan is het extra belangrijk dat je contactgegevens zo makkelijk mogelijk te vinden zijn in je mail. Sluit je mail dus af met je naam, telefoonnummer, mailadres, én de URL van je LinkedIn-profiel. Eventueel kan je ook aangeven wanneer je het beste bereikbaar bent. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een baan hebt waarbij je tussen bepaalde tijden telefonisch niet bereikbaar bent.
Sollicitatie mail – voorbeeld
Hieronder vind je een voorbeeld van een goede sollicitatiemail. Kopieer deze niet, maar pas je mail altijd aan aan jouw specifieke situatie. Zo is persoonlijkheid cruciaal in het maken van een goede mail, en de formaliteit van het bedrijf kan ook meespelen in het maken van je woordkeuzes. Onderstaand voorbeeld is neutraal opgesteld met deels haakjes (waar je je eigen tekst in kan vullen) en deels een voorbeeld voor een IT medewerker (zodat je ziet hoe je de mail kan opbouwen). Succes!
Onderwerp: Sollicitatie voor de functie van [FUNCTIE] – [JOUW VOORNAAM + ACHTERNAAM]
Beste mevrouw [ACHTERNAAM],
Afgelopen week zag ik de vacature voorbij komen voor de positie van [FUNCTIE] bij [BEDRIJFSNAAM]. Gezien ik super enthousiast word van de vacature wil ik bij deze graag solliciteren. Met mijn achtergrond in [WERKVELD] en mijn [AANTAL] jaar ervaring in [WERKZAAMHEDEN] denk ik een waardevolle aanvulling te zijn op jullie team.
In mijn huidige rol als [HUIDIGE ROL] bij [HUIDIG BEDRIJF] heb ik een nieuw IT systeem geïmplementeerd wat heeft bijgedragen aan een grote groei in efficiëntie. Door een strategie te ontwikkelen waarin zowel de rol van technologie als de rol van de mens uitgelicht worden is er een toename van 15% in productiviteit gerealiseerd en scoren medewerkers nu een 8 uit 10 op tevredenheid over onze interne IT systemen.
Wat mij zo enthousiast maakt aan [BEDRIJF WAAR JE SOLLICITEERT] is jullie innovatieve benadering van IT met aandacht voor duurzaamheid. Zelf heb ik een passie voor IT, maar dan ook specifiek gericht op het inzetten van IT systemen op een duurzame manier. Ik wil graag werken voor een organisatie waarbij ik volledig achter de visie en het product sta. Om deze reden lijkt het mij ontzettend mooi om mijn kennis en ervaring in te mogen zetten bij [BEDRIJF WAAR JE SOLLICITEERT].
Mijn cv en portfolio met eerder werk zijn toegevoegd in de bijlage. Ik ga graag in gesprek om mijn ervaring en motivatie toe te lichten.
Alvast bedankt voor de tijd en ik kijk uit naar reactie.
Met vriendelijke groet,
[VOORNAAM ACHTERNAAM]
[EMAILADRES]
[TELEFOONNUMMER]
[LINKEDIN PROFIEL – HYPERLINK]
Wil jij meer templates zoals deze, en succesvol leren solliciteren?
Neem dan eens een kijkje bij De Sollicitatieformule. De praktische, online sollicitatiecursus waarin ik jou van A tot Z meenemen in hoe je succesvol het sollicitatieproces doorkomt. Zonder zenuwen, maar met een grote dosis zelfvertrouwen. Door middel van video’s en opdrachten ga jij ontdekken welke baan bij je past, hoe je jouw CV, LinkedIn-profiel en motivatiebrief schrijft, hoe je sollicitatiegesprekken voorbereidt, en hoe je alles uit je arbeidsvoorwaardengesprek gaat halen. Lees hier meer over De Sollicitatieformule. Sleep jij binnenkort je ideale baan binnen?