Laatst geüpdate op 1 augustus 2024 door Martine Hoevenberg
Hoe bereid je je voor op een arbeidsvoorwaardengesprek
Grote kans dat jij het wel eens hebt meegemaakt: een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit gesprek is dus de ultieme kans om jou te laten onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Kan je maar beter goed voorbereid zijn, toch? In deze blog geef ik je praktische tips om jouw arbeidsvoorwaardengesprek zo goed mogelijk voor te bereiden.
Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?
Je hebt de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen en yes, je krijgt een aanbod! Vaak is het dan al tijd voor een feestje, maar wacht hier nog even mee. Want voordat je je handtekening onder een contract kan zetten moet er wel nog bepaald worden wat er in dat contract komt te staan. Denk aan je salaris, aantal vakantiedagen, vergoedingen en nog veel meer. Jouw hopelijk toekomstige werkgever gaat hierover met je in gesprek tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek.
Voorbereiding arbeidsvoorwaardengesprek
Een arbeidsvoorwaardengesprek kan best spannend zijn. Want gaan ze je daadwerkelijk een aanbod doen wat aansluit op jouw wensen, of proberen ze lager in te zetten in de hoop dat je akkoord gaat? Door je goed voor te bereiden op het gesprek zorg je ervoor dat je het maximale uit het gesprek haalt.
Weet wat de marktwaarde is
Weet jij wat anderen in een vergelijkbare baan verdienen? Als je antwoord nee is dan is er werk aan de winkel. Iedere branche en functie hebben een gemiddelde qua arbeidsvoorwaarden. Hoeveel salaris verdient iemand in deze baan gemiddeld? Is er sprake van een bonusstructuur? Zoek op internet naar salarisonderzoeken of Google simpelweg “gemiddelde arbeidsvoorwaarden ]rol] met [X] jaar werkervaring”. Dit helpt je een realistisch beeld te krijgen van wat anderen in een soortgelijke functie verdienen.
Heb je prioriteiten en doelen glashelder
Wat is jóuw doel van het arbeidsvoorwaardengesprek? Wil je een bepaald salaris verdienen, wil je thuis kunnen werken, of wil je veel budget voor opleidingen? Door dit duidelijk te hebben voor jezelf kan jij gericht gaan onderhandelen. En ben ook eerlijk naar jezelf. Is thuis kunnen werken voor jou heel belangrijk, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt? Schik dan niet voor een aanbod waarbij er vaag wordt gedaan over of dit wel of niet kan. Je arbeidsvoorwaardengesprek is namelijk hét moment om je eisen en wensen duidelijk te maken, dus zet dit voor jezelf op een rijtje tijdens je voorbereiding.
Onderbouw je waarde
Stel jij hebt een salaris voor ogen wat jij graag wil verdienen. Of je hebt als prioriteit gesteld dat je extra vakantiedagen wil hebben. Zorg er dan voor dat je kan onderbouwen waarom jij dit wil. Heb je bijvoorbeeld bepaalde werkervaring of opleidingen die maken dat jij jouw droomsalaris waard bent? Of is het belangrijk voor je werk-privé balans dat je vaak je familie in het buitenland kan bezoeken? Onderbouw voor jezelf waarom jij die eisen en wensen hebt. Zorg dat je toekomstige werkgever voelt waarom jíj de juiste persoon bent voor rol, en waarom je gevraagde arbeidsvoorwaarden daarbij passend zijn.
Solliciteren kan je leren
Je snapt nu waarom het zo ontzettend belangrijk is om je arbeidsvoorwaardengesprek goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding maakt dat jij het maximale uit je gesprek kan halen. Weet dus wat de marktwaarde is, wat jouw prioriteiten en wensen zijn, en leer je eigen waarde te onderbouwen. Zo is een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek gegarandeerd. Heb je hier toch wat meer hulp bij nodig kijk dan even bij het aanbod van Solliciteren kan je leren.